Kako postupati kada vam se automobil trese pri kočenju

muškarac u kariranoj košulji za volanom

Postoji posebna konekcija između vozača i automobila. 

Kada vozite jedan auto duži period saživite se sa njim, pa prilikom vožnje praktično znate kako “diše”. Zato nije teško primetiti kada nešto nije u redu sa vozilom, jer se ne ponaša uobičajeno. 

Često se desi da se auto trese pri kočenju ili da se volan trese prilikom kočenja, a vibracije su obaveštenje vašeg automobila da je vreme odvesti ga kod mehaničara. Ova pojava može biti rezultat različitih problema koje je potrebno rešiti u što kraćem roku.

Međutim, pre nego što odvezete vaš automobil na dijagnostiku potrebno je misliti o bezbednosti na putu i znati kako postupati kada vam se auto trese pri kočenju, stoga ćemo u nastavku teksta objasniti koji su mogući uzroci problema i kako se ponašati u vožnji. 

Naravno, nije potpuno bezbedno voziti ukoliko se auto trese prilikom kočenja, te budite oprezni. Imajte na umu da je u situacijama kada deluje da je oštećenje veće najbolja opcija pozvati pomoć na putu SP Star Bike službu na telefon 063 812 0822.

ZAŠTO SE AUTO TRESE PRI KOČENJU?

Kao što smo rekli, postoji nekoliko razloga zbog kojih se automobil može tresti kada kočite. Pohabane gume ili neravnomerni točkovi su jedan od češćih problema koji uzrokuju podrhtavanje vozila. 

Međutim, kada se podrhtavanje javlja samo prilikom kočenja, u velikoj većini slučajeva problem je u samom kočionom sistemu. 

Čitav sistem se sastoji od nekoliko komponenti koje rade zajedno u sinhronizaciji kako bi usporili ili zaustavili auto, pa ako se jedan deo istroši – čitav sistem može da zakaže.

Najčešći uzrok problema su kočioni diskovi.

crni enterijer sportskog automobila

Šta su kočioni diskovi?

To su metalne ploče na koje se “lepe” kočione pločice kako bi zaustavili okretanje točkova, i samim tim automobila. Međutim, prilikom kočenja generiše se visoka temperatura od trenja, a diskovi imaju tendenciju da se brzo habaju. Krivi diskovi na autu su posledica opisanog procesa i uzrok što auto trese kod kočenja.

Kada se istroše, kočione pločice počinju da deformišu disk pa se tada može javiti osećaj vibracije prilikom kočenja, a ta vibracija može i da trese volan pri kočenju, kao i menjač.

Naime, istrošena kočiona pločica je asimetrična i sa površinskim oštećenjima, pa kao takva može prouzrokovati podrhtavanje prednjeg dela automobila kada pritisnete kočnicu. 

To je zato što kočione pločice raspoređuju kočenje čitavom površinom diska, a kako se disk troši on se često troši neravnomerno. 

Kočione pločice na taj način dolaze u kontakt sa diskom samo u određenim delovima proizvodeći vibracije, obično kada kočite pri velikim brzinama na autoputu.

Mehaničar će obično na prvi pogled uočiti u kojem su stanju diskovi vašeg automobila, jer ukoliko je veliko oštećenje, golim okom će biti vidljivi tragovi kočenja. 

Alternativno, to se može uraditi i mikrometrom. Iako diskovi mogu biti mašinski obrađeni strugom, odnosno da se struže disk sve dok gruba površina ne postane glatka, to nikada nije preporučljivo.

S obzirom da su kočioni diskovi potrošna roba potrebno je kupiti nove i zameniti ih, što ne iziskuje veliki trošak, a pruža mnogo veći stepen sigurnosti u vožnji od popravljanja istih.

Osim diskova, u kočionom sistemu veliku ulogu igraju i kočione pločice.

Kočione pločice su dizajnirane da traju oko 50.000 kilometara, premda stil vožnje, učestalost vožnje i drugi faktori okoline utiču na njihovu dugotrajnost. Ukoliko vozite agresivnije i često kočite naglo – pločice će se znatno brže istrošiti. 

Pored toga, uloga kočionih klešta (kočione čeljusti) je da pritiskaju kočione pločice na disk. Ukoliko se oštete ili koroziraju mogu dovesti do toga da vaša kočiona klešta ne izjednače silu između dve pločice, što će ponovo izazvati podrhtavanje.

Vibracije mogu biti razne, od blagih do silovitih od kojih će vam se čitavo telo tresti zajedno sa automobilom. Najčešći slučaj je da volan trese pri kočenju ili da se kočnica trese pri kočenju. 

Imajte u vidu da izvor odakle potiču vibracije mogu ukazivati na to da li su prednje ili zadnje kočnice krive za podrhtavanje. Ako vam se trese volan pri kočenju uglavnom su za to krivi prednji diskovi, dok će problemi sa zadnjim diskovima uzrokovati vibracije koje se osećaju na samoj papučici kočnice. 

Osim podrhtavanja, oštećeni diskovi mogu da izazovu:

  • škripanje prilikom kočenja
  • slabije kočenje
  • nestabilnu vožnju 

prikaz vožnje autoputem

KAKO VOZITI KADA SE AUTO TRESE PRI KOČENJU?

Kada kočnice škripe pri kočenju, potrebno je znati da ne možete tek tako proceniti stepen oštećenja kočionog sistema. 

U zavisnosti od toga, možete voziti normalno još nekoliko dana, meseci pa čak i celu godinu, ali ukoliko je oštećenje veliko bićete srećni ako uopšte stignete do majstora bez šlep službe

Uostalom, što duže odlažete rešavanje problema to će on postati veći i može povući sa sobom druge kvarove, koji vas mogu dodatno koštati. Osim iz ekonomskih razloga, ne treba voziti sa oštećenim kočionim sistemom i iz bezbednosnih razloga. 

Vožnja neispravnog automobila može rezultirati gubitkom kontrole nad vozilom, pa povećati šansu da dođe do saobraćajne nezgode i havarije na autu.

Jasan odgovor na pitanje kako voziti kada se auto trese pri kočenju ne postoji.

Potrebno je voziti pažljivo, izbegavati oštre vožnje i nagla kočenja zarad svoje bezbednosti i bezbednosti ostalih učesnika u saobraćaju. Ako je moguće, odmah odvezite automobil kod mehaničara kako bi pregledao kočioni sistem i otklonio uzrok vibracija, a vi bezbedno nastavili vožnju. 

Preporučuje se da kada menjate kočione diskove, ujedno zamenite i kočione pločice. Korišćenje starih pločica neće uspostaviti odgovarajući kontakt sa glatkom površinom novih diskova. 

Osim toga, nemojte štedeti na ovim delovima, jer su oni lošijeg kvaliteta izrađeni od manje izdržljivih materijala pa samim time slabije podnose toplotu koja nastaje usled trenja. 

Iako se možda na prvi pogled čini da štedite novac kupovinom manje kvalitetnih pločica i diskova, na dugoročnom planu gubite novac jer ćete ih češće menjati, pogotovo ako ste često “na točkovima”.

Ipak, koliko god vodili računa o vašem četvorotočkašu ponekada se mehanički kvarovi dese neočekivano, a svakom vozaču se makar jednom dogodilo da ga auto “izda” i ostavi na putu. Ukoliko vam se to desi, možete se osloniti na našu pouzdanu uslugu po povoljnim cenama šlepanja vozila.

Kako biste potpuno mirni putovali, sačuvajte broj naše šlep službe, a asistencija na putu vam stoji na raspolaganju 24 časa dnevno 365 dana u godini. 

POZOVITE ODMAH