Da li je dozvoljeno i moguće šlepanje 2 vozila istovremeno?

prikaz automobilskog saobraćaja na ulici

Nakon što je izašao novi zakon o bezbednosti saobraćaja, došlo je i do nekoliko izmena u članu 69. koji govori o vuči automobila. Takođe, bilo je reči i o transportu dva vozila istovremeno, a mnogi ljudi koji često koriste ovu opciju, te žele da znaju odgovor na pitanje – da li je dozvoljeno šlepanje dva vozila istovremeno?

Takođe, tu si oni koji nikada nisu prevozili dva vozila, te su im neophodne informacije na koji način se ovaj proces najefikasnije obavlja i šta je neophodno kako bi čitav proces bio izveden u okviru zakona. U narednim redovima bavićemo se upravo najboljim načinima za šlep dva vozila i odgovorićemo na pitanje kako to uraditi. 

O čemu treba voziti računa prilikom vuče dva vozila istovremeno? 

Dva vozila mogu biti istovremeno prevezena sa jedne na drugu lokaciju pomoću prikolice. Međutim, u ovom segmentu morate biti pažljivi jer prilkolicu ne mogu voziti svi vozači, već samo oni koji poseduju dozvolu BE kategorije. Prema zakonu, dozvolu BE kategorije može posedovati lice koje već ima dozvolu B kategorije i koje je navršilo 21. godinu života. 

Ukoliko imate dozvolu BE kategorije, potrebno je da se upoznate sa osnovnim pravilima vuče prikolice. Na vozilo B kategorije moguće je vući vozilo mase između 750 kg i 3.500 kg. Navedena masa označava ukupnu masu prikolice i vozila na njoj. Stoga, priikom sabiranja tereta, nemojte zaboraviti da sračunate i masu prikolice u ukupnu računicu. 

Naravno, ovde treba obratiti pažnju i na specifikacije vašeg automobila kojim planirate da sprovedete transport dva vozila istovremeno. U zavisnosti od modela automobila koji posedujete, naići ćete na podatak o ukupnoj dozvoljenoj masi koju auto može da vuče, uključujući i prikolicu. 

Savetujemo vam da taj podatak proverite direktno na automobilu, kod proizvođača ili ovlašćenog servisera kako ne biste oštetili automobil prevelikim teretnim opterećenjem. 

Još jedan problem na koji možete naići prilikom vuče automobila jesu nepogodni uslovi za vožnju koji dodatno otežavaju transport, ali i prevoz automobila bez registarskih tablica ili neregistrovanog automobila. 

Kako se u trenutnom zakonu o bezbednosti saobraćaja navodi, vuča vozila bez registarskih tablica je nezakonita, te se automobil koji je vučen ne smatra prikolicom, već zasebnim prevoznim sredstvom što ga čini aktivnim učesnikom u saobraćaju.

crveni automobil koji nije u voznom stanju na prikolici šlepa

Kruta veza za šlepanje i sajla za šlepanje – u čemu je razlika?

Kruta veza za šlepanje predstavlja čvrstu i stabilnu vezi između vozila koje transportujete i vozila koje je u voznom stanju. Sa druge strane, kada koristite sajlu za šlepanje vozila važno je da razmišljate o udaljenosti dva automobila, odnosno važna je dužina sajle za šlepanje. 

Na tržištu se mogu pronaći raznolike sajle, a dužina sajle za šlepanje naznačena je na samom pakovanju. U specifikacijama pronaći ćete i podatak koju težinu čelična sajla može da povuče, te je preporuka da uvek vučete vozilo nešto manje težine od onog što je naznačeno kako biste izbegli neželjene situacije i pucanje sajle na putu. 

Zakon nalaže da kao deo obavezne opreme posedujete upravo sajlu ili polugu za vuču vozia. Razdaljina između dva automobila ako koristite sajlu treba da bude 3-5 metara, dok je u slučaju poluge ta udaljenost do 3 metara.

Odabir velikog broja vozača je kruta veza za šlepanje, s obzirom na to da vam za ovaj način vuče omogućava veću stabilnost i jednaku razdaljinu između vozila bez promena. 

Kao što ste mogli da pročitate, nije najjednostavnije samostalno obaviti vuču ispravnih ili neispravnih vozila na putu, a posebno treba voditi računa o izmenama u zakonu za bezbednost saobraćaja koji nalaže na koji način je dozvoljeno obaviti ovaj postupak.

Na osnovu svega navedenog zaključujemo da treba razmisliti o još jednoj sigurnoj i efikasnoj opciji – kamioni za šlepanje.

automehaničar popravlja točak sivog automobila

Da li su kamioni za šlepanje auta najbolja opcija u situaciji kada vam je potreban prevoz dva vozila? 

Prevoz dva vozila nije česta situacija koja zadesi vozače na putu, te se može reći da nije uobičajeno da će vam zatrebati ovakva usluga. Baš iz toga razloga, u izuzetnim situacijama kada postoji potreba za prevozom dva vozila od jedne do druge lokacije, treba potražiti profesionalnu uslugu transporta vozila. 

U okviru voznog parka Sp Star Bike šlep službe smešeni su najsavremeniji kamioni za šlepanje sa brilama i silazećim navozom. Vozila sa brilama imaju podesivu viljušku za prihvat vozila, a posebno su kreirana tako da se u što kraćem roku, na malom prostoru priključe čak i dva vozila na kamion. 

Pored toga, tu su i kamioni za šlepanje sa silazećim navozom. S obzirom na pomenuti mehanizam, jasno je da ovakva vozila obezbeđuju izuzetno jednostavan utovar automobila, ali i teškog tereta, te su praktično rešenje za različite situacije. 

Za kraj ćemo pomenuti da je još jedna prednost odabira kamiona za šlepanje i kontaktiranja naše službe upravo profesionalnost tima, ali i dostupnost u Beogradu i mnogim drugim gradovima Srbije, kao i u inostranstvu. Naš tim profesionalaca dostupan je za vas 24 časa, 7 dana nedeljno. 

Nadamo se da vam je ovaj tekst dao smernice i upoznao vas sa pravilima šlepanja dva automobila istovremeno, kao i o mogućnostima sprovođenja ovog postupka u skladu sa zakonom na brz i jednostavan način.

POZOVITE ODMAH