Šlepanje kamiona – sve što treba da znate

tri velika bela kamiona parkirana pored puta

Šlepanje kamiona, kao i prevoz lakog i teškog tereta zahtevne su radnje koje su neophodne fizičkim, ali i pravnim licima. Dok vas zaustavljanje kamiona na cesti iznenadi, transport tereta je proces koji se očekuje i pažljivo priprema. 

Ukoliko imate u planu da prevozite vozila i teret sa jedne na drugu lokaciju, važno je da sačuvate kontakt pouzdanog tima šlep službe koji izlazi u susret u različitim situacijama u kratkom roku. 

Kako biste znali adekvatno da reagujete i pripremite se za dolazak stručnog tima, te se bolje upoznate sa čitavim procesom i sa važnim stavkama u vezi sa šlepanjem kamiona i prevozom tereta, pročitajte tekst koji smo pripremili za vas.

Sigurnost i pouzdan tim su prilikom šlepanja kamiona od ključnog značaja 

Kamioni su velika motorna vozila koja učestvuju u drumskom saobraćaju i koriste se u različite svrhe. Mogu biti transportni, radni i i specijalni. Transportni kamioni prevoze lakši i teži teret, a pomenućemo i damper koji se koristi na gradilištima. 

Radni kamioni se primera radi upotrebljavaju za ćišćenje ulica, a tu su i specijalni kamioni gde se posebno izdvajaju cisterne – kamioni namenjeni za prevoz tečnosti (od cisterne za pranje ulica, pa sve do onih koje prevoze opasne materije). Takođe, kamioni se razlikuju po veličini, odnosno dužini i nosivosti. 

Veličine kamiona variraju u zavisnosti od tipa, odnosno namene i nosivosti, te najmasivnija vozila zahtevaju angažovanje većeg broja ljudi i opreme. Kada se kamion iz bilo kojih razloga zaustavi na putu, saobraćaj se u većini slučajeva obustavlja, te je vrlo važno reagovati brzo.

Šlep tim omogućava da se u ovoj situaciji drumski saobraćaj nastavi u najboljem redu. Značaj brze reakcije, odnosno brzo šlepanje kamiona posebno je važno na auto-putu, s obzirom na to da zakrčenja saobraćaja može trajati satima, bez alternativnih mogućnosti za vozače koji sede u svojim vozilima. 

Izuzev značaja efikasnosti, pomenućemo neizostavnu stavku – kvalitet opreme za šlepanje i postupanje profesionalaca tokom čutavog procesa pripreme i transporta vozila.

Zakonska regulativa za šlep kamiona

Kada govorimo o kamionima, u okviru zakona o saobraćaju postavljena su određena pravila o vuči ovih prevoznih sredstava. Šlep po novom zakonu, tj. novi zakon o saobraćaju doneo je nekoliko izmena po pitanju saobraćajnih pravila koja uključuju i segment vuče vozila različitog tipa. 

Zakon navodi sledeće: “Vučenje natovarenog teretnog vozila sa priključnim vozilom ili bez priključnog vozila, dozvoljeno je samo do prvog mesta pogodnog za pretovar tereta, a izuzetno i do prvog mesta na kome se može otkloniti neispravnost na vozilu.”

Iz navedene rečenice jasno je da ne možete izvršiti vuču teretnog vozila do željene destinacije već samo do prvog mesta gde se može izvršiti pretovar tereta. Takođe, pomenućemo da teretno vozilo ne sme da se vuče pomoću užeta. 

Naš predlog je da sklonite svoj kamion sa ceste i sačekate šlep tim koji će vas bezbedno i u okviru zakona prevesti do željene lokacije.

Ako ste zainteresovani da se nešto više informišete o postupku vuče teretnog vozila, istražite segment zakona o bezbednosti saobraćaja koji se bavi upravo ovim postupkom, odnosno pročitajte deo od člana 69. do člana 76

Takođe, budite slobodni da nas kontaktirate na broj +381 63 812 08 22 i razrešite eventualne nedoumice po ovom pitanju, tako da u nepredviđenim situacijama zaustavljanja vozila na putu odreagujete brzo i pametno, te bezbrižno sačekate naš tim.

prikaz kamiona u vožnji autoputem

Laki i teški teret – šta se podrazumeva pod ovim pojmom

U prevoz lakog i teškog tereta ubraja se transport mašina koje se koriste u različitim delatnostima, poput struga, agregata, grafičkih mašina i sl.

Agregati predstavljaju složen mašinski uređaj u kojem je jedna mašina pokretač, a druga je zaslužna za pretvaranje energije u drugi oblik. Postoji nekoliko tipova agregata i koriste se u različite svrhe. Strug je mašina za obradu materijala – konkretno za obradu drveta i metala. 

U grafičke mašine ubrajaju se mašine za štampanje, ofset mašine, ploteri, oprema za grafičku doradu i slični uređaji koje odlikuje masivnost. 

Grupaciji lakog i teškog tereta pripadaju i takozvane lake radne mašine, u koje ubrajamo čistilice za ulice, rovokopače, utovarivače i kombajne do 3,12 metara širine. 

Karakteristika koja objedinjuje sve lake radne mašine jeste kretanje po cesti, ali ne brzinom većom od 45 km/h.

Karakteristike ovih mašina zahtevaju bezbedan i efikasan prevoz koji omogućava da vaš teret sa jedne na drugu lokaciju stigne neoštećen u kratkom roku.

Profesionalni šlep lakog i teškog tereta je pravo rešenje za sve one koji žele da na efikasan i siguran način prevezu teret ovog tipa. Naš tim stiže na teren u kratkom roku i nudi usluge prevoza po izuzetno povoljnim cenama uz korišćenje najsavremenije opreme.

Oprema za šlepanje – savremenI vozni park i sigurna vozila za asistenciju na putu i van njega 

Šlepanje kamiona i lakog i teškog tereta zahteva moćnu opremu, kao i stručan tim koji će uspeti da iznese sve izazove koje im se postave. 

Kako bismo svim licima koji se nađu u nevolji mogli da odgovorimo na zahteve, nabavili smo modernu opremu koja se nalazi u našem savremenom voznom parku. 

Oprema koju posedujemo između ostalog obuhvata vozila sa brilama i vozila sa silazećim navozom

Znate li zašto su značajna vozila sa brilama? 

Često se dešava da se vaš automobil, kombi ili dvotočškaš “zaglavi” na lokacijama do kojih je teže doći, gde pauk-vozilo nema mogućnost pristupa, a tada u pomoć priskaču upravo naša vozila sa brilama koja poseduju daljinsku kontrolu hidraulične instalacije. 

Navoz za šlep službu 

Navoz za šlep službu jedan je od važnih delova vozila za šlepanje s obzirom na to da pruža efikasan prevoz sa jedne na drugu lokaciju. U našem voznom parku smeštene su savreme mašine koje poseduju navoz za šlep službu, te možete biti sigurni da ćete zahvaljujući kvalitetnoj opremi biti preveženi bezbedno i efikasno sa jedne na drugu lokaciju. 

U ovom segmentu pomenućemo šlep automatika koji takođe zahteva brzu reakciju i posebne metode šlepanja, pa snažna oprema sa navozom ima velikog uticaja na prevoz ovakvih automobila. Automatik ne sme da se vuče sa spuštenim točkovima, te je šlep jedina opcija kada se vozači automatika nađu u neprijatnoj situaciji. 

Značaj kvalitetne i pouzdane službe za transport tereta i vozila u kvaru 

Naš tim odlikuje pozdanost, fleksibilnost i profesionalnost. Naš stručan tim će se po pozivu vrlo brzo naći na terenu i odgovoriti na sve vaše zahteve 24 sata, 7 dana u nedelje tokom cele godine

Zahvaljujući pomenutim prednostima izdvajamo se na tržištu, a naše usluge ističu se kao veoma povoljne. Cenovnik se formira na osnovu kilometraže, troškova putarine, dogovora, kao i na osnovu tipa vozila i tereta koji se transportuje. Odnos cene i kvaliteta je veoma dobar, čak i kada govorimo o prevozu iz inostranstva.

Takođe, pomenućemo da smo dostupni za vas na brojnim lokacijama širom Srbije, kao i u inostranstvu, te da ste slobodni da nas kontaktirate gde god da se nalazite.

Za kraj ćemo vas posavetovati da u neočekivanim situacijama, kada vam vozilo stane na cesti treba da kontaktirate profesionalan i pouzdan tim koji će vam izaći u susret u svakom trenutku i odgovoriti na vaš zahtev u najkraćem roku.

Nadamo se da vam je naš tekst pružio neophodne informacije o šlepanju kamiona i prevozu lakog i teškog tereta, te da ste sada upoznati sa ovim procesom i stavkama o kojima treba da mislite kada se nađete u nevolji na putu i drugim situacijama koje zahtevaju asistenciju stručnjaka. 

Sačuvajte naš kontakt i budite sigurni da će se na tim u najkraćem roku naći na terenu i odgovoriti na sve vaše zahteve!

POZOVITE ODMAH