Kvar pumpe za gorivo – usled čega nastaje i kako rešiti problem?

prikaz motora automobila

Kako bi razumeli zbog čega se dešava kvar pumpe za gorivo, kako ga prepoznati i zbog čega nastaje, neophodno je detaljnije obrazložiti princip rada ove veoma bitne unutrašnje komponente za rad celokupnog automobila. 

Prema slikovitom poređenju automobila i tela čoveka, motor bi u tom slučaju bio srce automobila, pa samim tim i njegov najbitniji deo. Motor ne može da radi bez adekvatne količine goriva za šta je zadužena pumpa za gorivo.

Motor radi po principu sagorevanja smeše vazduha i goriva, te je potrebna prava srazmera ova dva elementa i odgovorajuća količina u pravom trenutku radi oslobađanja energije i pravilnog pokretanja automobila. 

Sigurno su mnogi od vas primetili da se motor u vozilima nalazi na njegovoj prednjoj strani, dok je rezervoar pozadi. Takav raspored je uveden iz bezbednosnih razloga, međutim postavlja se pitanje, kako gorivo onda dolazi do motora? Pumpa za gorivo je u ovom slučaju jedini pravi odgovor. Dobro se informišite o potencijalnim uzročnicima kvarova, kako oni ne bi bili učestali, ali i ako se dese, pomoć na putu je tu za vas u ovim neugodnim situacijama.

Kako radi pumpa za gorivo i koje vrste postoje?

Pumpa za gorivo je jedna od komponenti u sistemu za dopremanje goriva iz rezervoara do motora, pa kao takva igra značajnu ulogu u pokretanju vozila. 

Osnovne vrste pumpi za gorivo su električna i mehanička, a koju od ove dve vaše vozilo poseduje najviše zavisi od toga da li pripada starijoj ili novijoj generaciji automobila. Električne pumpe su za razliku od mehaničkih karakteristične za moderna vozila. 

Mehanička pumpa za gorivo je bila uobičajena kod vozila proizvođenih tokom prošlog veka i tada je predstavljala odlično rešenje. Kako radi pumpa za gorivo ovog tipa? Naime, služila je za transport goriva u jednom pravcu iz rezervoara u karburator motora, gde dolazi do mešanja goriva i vazduha

Smeša se nakon toga posredstvom karburatora prebacuje u motor i pokreće njegove klipove. Međutim, sa povećavanjem snage automobila, motori su zahtevali veći dotok goriva radi brže vožnje. 

Tada je nastao problem kod motora sa mehaničkom pumpom, jer je dolazilo do pregrejavanja usled većeg pritiska i potrebe za bržim protokom goriva, za šta pomenuta pumpa za gorivo nije imala kapaciteta. 

Samim tim, dolazilo je i do veće potrebe za uslugama šlepanja automobila usled kvarova, što je i danas slučaj, ali više zbog nekih drugih okolnosti. Svakako je potrebno biti upoznat sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja na putevima, kako bi se adekvatno ponašali u tim situacijama.

Radi veće bezbednosti i manje šanse za izazivanjem pregrejavanja, pa samim tim i požara, kod većine modernih vozila se koriste električne pumpe, koje rade na sistemu ubrizgavanja goriva direktno iz rezervoara gde se pumpa nalazi. Pomenuti tip pumpe za gorivo se hladi direktno od strane tečnosti i time su se one pokazale kao mnogo efikasnije rešenje. 

Takođe, električne pumpe rade pod mnogo jačim pritiskom i mogu izbaciti deset puta više tečnosti iz rezervoara. Bitan činilac za ubrizgavanje goriva u motor je i činjenica da se ono pročišćuje filterima povezanim sa radom pumpe za gorivo.

Uprkos tome što su električne pumpe donele poboljšanja, takođe je i kod njih potrebno redovno kontrolisati njihovu funkcionalnost, zbog potencijalnih kvarova na putu. Za transport vozila je potrebno izdvojiti određenu sumu novca, pa koliko god bile isplative usluge šlep službe, ipak predstavljaju dodatni trošak.

prikaz sipanja goriva u vozilo

Kako primetiti kvar pumpe za gorivo – osnovni pokazatelji

Kakvi god bili cena i kvalitet vašeg automobila, morate biti svesni da su oni potrošna roba, te da posle određenog vremena može doći do kvarova. To je normalna pojava kod svih vozila, ali je svakako bitno redovno testirati njihove sposobnosti i ispitati potencijalne kvarove. 

Takođe, radi vaše veće sigurnosti i bolje pripreme za različite situacije, potrebno je da umete prepoznati određene simptome, koji mogu biti pokazatelji kvarova. Zanimljivo je to da električne i mehaničke pumpe za gorivo rade po različitim principima, ali su pokazatelji njihovih kvarova u velikom broju slučajeva identični. 

U nastavku smo za vas predstavili određene simptome kvarova, koji govore da pumpa za gorivo verovatno ne radi.

Neuobičajeni zvuci motora

Oni malo iskusniji vozači mogu u svakom trenutku prepoznati zvukove koje ispušta automobil prilikom vožnje, pa tako uvek primećuju neke neregularnosti. Iako ste možda na početku svoje vozačke karijere, trudite se da uvek slušate svoje vozilo, što je takođe jedan od prvih saveta koje dobijamo na časovima u auto školi. 

Svaki čudan zvuk, odnosno zujanje ili zavijanje motora u većini slučajeva jeste jedan od pokazatelja da nešto nije u redu sa vašim autom. Zujanje motora je jedan od prvih pokazatelja koji vode ka mogućem većem oštećenju, kada automobil možda više neće moći da se upali.

Ukoliko tokom brže vožnje na auto putu motor počne da ispušta određene zvukove, razmislite o tome da je možda došlo do njegovog zagušenja i potencijalnih problema u vezi sa pumpom za gorivo.

Motor se tokom vožnje uvek mora čuti, ali je baš iz tog razloga bitno prepozanti razliku između finog zvuka tokom vožnje i neuobičajnog pištanja, što složićete se neće biti teško. Međutim, kako bi se problem sanirao na vreme, što pre posetite majstora. 

Motor nema dovoljno snage i otežano ubrzava

Trzanje motora se javlja kada do njega ne dolazi dovoljna količina goriva, već u nekim potezima pumpa uspeva da ubrizga samo vazduh. U početku se javljaju kratkotrajna zagušenja, ali ako proces nastavi da se ponavlja, može doći do većih problema prilikom vožnje i rada motora. 

Različit način vožnje zahteva od automobila da se efikasno prilagođava novonastaloj brzini. Ukoliko želite da ubrzate, motoru će biti potrebna veća količina goriva za isti vremenski period, nego pri sporijoj vožnji. 

Kada se to ne desi, motor ostaje u manjku potrebnog goriva i deluje kao da će se vozilo pre zaustaviti nego ubrzati kretanje. U velikom broju slučajeva, za ovakav vid problema može biti zaslužna neispravna pumpa za gorivo, koja nema kapaciteta da motoru isporuči dovoljnu količinu tečnosti, već mu na momente ubacuje samo vazduh.

Naglo ubrzavanje bez pritiska papučice za gas

Kao što dolazi do lošeg ubrzanja usled oštećenja koje prouzrokuje pumpa za gorivo, tako ova komponenta može biti uzročnik naglog ubrzavanja automobila, bez ikakvog razloga, odnosno bez pritiskanja papučice za gas.

Pumpa za gorivo pod pritiskom isporučuje određenu količinu goriva iz rezervoara prema motoru, pa ukoliko je potrebno, dodavanjem gasa radi većeg ubrzanja ili pri usponu, povećava se i pritisak pod kojim radi pumpa. 

Međutim, kada se to dešava neosnovano, odnoso bez potrebe za povećanjem snage rada motora, javljaju se ubrzanja automobila u trajanju od po nekoliko sekundi, što složićete se u uslovima gradske vožnje ili malo veće gužve, može izazvati saobraćajnu nezgodu. Iz tog razloga, ne dozvolite da vam se ovo desi dva puta, već nakon prvog idite kod automehaničara.

Problemi prilikom vožnje uzbrdo ili sa određenim teretom

Ukoliko zaista želite da ispitate snagu motora, kao i to da li postoji kvar pumpe za gorivo, uzbrdice su savršen teren za tako nečim. Poseban izazov za svaki motor biće i ukoliko gepek automobila opteretite dodatnim teretom. Ne dozvolite da porodično putovanje sa velikom količinom prtljaga bude prva test vožnja sa opterećenjem.

U navedenim situacijama, motor će zahtevati veći dotok goriva, kako bi automobil mogao da opterećen pobedi uzbrdicu. Kao što je slučaj kod ubrzanja, motor prosto zahteva veću količinu goriva, radi postizanja snage koja će mu omogućiti da adekvatno odgovori na pritisak papučice za gas od strane vozača.

Slično kao i kod ubrzavanja ili vožnje pri velikoj brzini, tako su i problemi pri kretanju po brdovitom terenu sa opterećenjem, najverovatnije povezani sa nefunkcionalnom pumpom za gorivo.

Imate problema sa paljenjem automobila?

Ukoliko ne obratite pažnju na prethodne signale u vezi sa potencijalnim kvarovima na vašem  automobilu, čiji je uzročnik najčešće kvar pumpe za gorivo, porašće verovatnoća da u jednom trenutku motor uopšte neće moći da se upali. Tada imate dve opcije, a razlike između šlep službe i Auto moto saveza Srbije definitivno postoje i ukazaće će vam na potencijalno rešenje u konkretnim situacijama.

U pomenutoj situaciji, pumpa za gorivo će u najvećem broju slučajeva morati da se zameni, što svakako nije loše rešenje ukoliko ste već prešli puno kilometara sa starom.

Treba imati u vidu da postoje i druga objašnjenja kako bi moglo doći do kvara na motoru. Ono što sami možete uraditi je provera pritiska u cevima zaduženim za protok goriva, kao i osigurača pumpe za gorivo. Kada utvrdite činjenično stanje ovih parametara, tek tada možete biti sigurni u to da li je pumpa kriva za to što motor ne radi.

kontrolna tabla merenja brzine u automobilu

Zamena pumpe za gorivo – najefikasnije dugoročno rešenje

Životni vek pomentog dela automobila zaduženog za pumpanje goriva u motor je otprilike 160.000 kilometara. Međutim, koliko će vas služiti pumpa za gorivo zavisi od velikog broja faktora, a najviše od toga koliko vremena posvećujete održavanju automobila.

Potrebno je voditi računa o pojedinostima ubog kojih će pumpa za gorivo biti dugovečnija, pa nije iznenađenje da potraje i do preko 200.000 pređenih kilometara. U tom pogledu, jedan od osnovnih saveta je održavanje minimuma od ¼ kapaciteta rezervoara konstantnim. U suprotnom, može doći do pregrevanja, sušenja i pucanja pumpe, koja se ne hladi na pravi način. 

Takođe, što je rezervoar puniji, to je pumpi za gorivo više olakšan posao, s obzirom da veća količina tečnosti svojom snagom pritiska pumpu i pomaže joj da iskoristi manje energije za obavaljanje jednakog intenziteta posla.

Učestalija zamena filtera pumpe za gorivo doprinosi njenom boljem radu. Filteri prikupljaju sitne čestice nečistoće koje mogu izazvati kvar na motoru. Njihovim redovnim menjanjem obezbeđuje se bolja efikasnost u radu i dugotrajnost pumpe.

Potrebno je izbegavati benzinske pumpe koje se ne održavaju na pravi način, jer ukoliko postoje znakovi korozije, velike su šanse da i gorivo nije najčistije, što može naškoditi pumpi i automobilu generalno.

Kako očistiti rezervoar u automobilu?

Uvideli smo značaj čistog rezervoara po pumpu za gorivo, stoga poslušajte naše savete kako ne bi imali potrebu za čestim popravkama.

Radi efikasnog čišćenja, potrebno je pre svega isprazniti ceo rezervoar, a gorivo odložiti u adekvatnu posudu gde će boraviti neko vreme. Za samo pranje su vam sasvim dovoljna obična hemijska sredstva za čišćenje, jer će efikasno ukloniti fleke i prljavštinu.

Nakon toga se skida pumpa za gorivo, pa je potrebno dodatno protresti rezervoar, ukoliko je ostalo još nekih sitnih čestica za uklanjanje. Obavezno obratite pažnju da li postoje oštećenja ili rupe, jer ako ih ima, one mogu biti glavni krivac za neefikasan rad motora i pumpe. 

Takođe, unutrašnje čišćenje je obavezna aktivnost ukoliko želite da kompletno uklonite sve moguće fleke. Nakon pranja, dobro prosušte rezervoar na suncu, kako bi kasnije mogli vratiti gorivo.

Zamena pumpe za gorivo se uz pomenute savete može prolongirati za određeni vremenski period, međutim koliko god vodili brigu i uzimali u obzir sve savete, do kvara pumpe mora doći u određenom trenutku. 

Ukoliko vodite računa ne samo o pomenutoj pumpi, već i o svim drugim elementima bitnim za adekvatno funkcionisanje vašeg vozila, njegova vrednost na tržištu će biti veća i imaćete više šanse da zaradite, ako se odlučite za otkup vozila od proverenog kupca.

Na koji način obaviti zamenu pumpe?

Pumpa za gorivo ne zahteva preventivnu zamenu, već jedino u slučajevima kada dođe do njenog kvara. Međutim, ukoliko ste primorani da obavite neku od većih popravki ili čak zamenu samog rezervoara, preporučuje se i ugrađivanje nove pumpe za gorivo, ukoliko ste prešli preko 160.000 kilometara

Samim tim, obezbeđuje se bezbedniji i kvalitetniji rad motora, dok možete uštedeti određenu količinu novca, ukoliko ove dve popravke obavite u isto vreme, a ne odvojeno. Pumpa za gorivo ne zahteva previše vremena što se tiče same zamene, ukoliko ste koliko toliko upoznati sa funkcionisanjem automobila i osnovama njegovog pokretanja.

Međutim, savetuje se da ipak ovaj posao poverite vašem automehaničaru, naročito ako se radi o starijim modelima automobila ili ako nemate kvalitetan i odgovarajući alat. Zamena same pumpe ne predstavlja preveliki trošak, ali će ukupna cena zavisiti od toga koliko vaš majstor procenjuje vrednost obavljenog posla.

Zamena pumpe za gorivo je striktno povezana sa zamenom rezervoara. Ukoliko se obavi zamena samo jednog od ova dva elementa, onaj drugi može pretrpeti veće oštećenja u kraćem roku, što je obostran uticaj. Zbog toga je potrebno usklađeno popravljati ove dve komponente, s obzirom da su poprilično povezane u smislu funkcionalnosti i zajedničkog rada.

Kvar pumpe za gorivo nije naivna stvar, ali sa druge strane ne predstavlja nešto što bi trebalo da vas previše plaši u smislu ulaganja velike svote novca u njegovu popravku. Obavezno testirajte vozilo koje kupujete, radi što manjih naknadnih potencijalnih ulaganja. Popravke je potrebno obavljati na vreme i u skladu sa savetima stručnjaka. Ipak je bezbednost u saobraćaju nešto što svima treba da bude prioritet. Ukoliko vam se ipak desi nezgoda na putu sa automobilom, te vam je potreban šlep vozila, tu smo za vas da vam brzo, efikasno i povoljno pomognemo.

Kontaktirajte nas ukoliko vam treba bilo koja usluga vezana za transport svih vrsta vozila.

POZOVITE ODMAH