Istakanje goriva iz rezervoara – izvlačenje pogrešno sipanog goriva

prikaz sipanja goriva u automobil

Sigurno se mnogi od vas pitaju zbog čega se uopšte bavimo ovom temom. 

Zar nije logičnije govoriti o sipanju goriva, njegovom kvalitetu, vrsti i tome slično. Međutim, naš problem upravo ovde počinje, jer će vam istakanje goriva iz rezervoara biti potrebno upravo kada u rezervoar unesete pogrešnu vrstu goriva.

Iako iskusnjijim vozačima sipanje pogrešnog goriva zvuči skoro pa nemoguće, ova greška zapravo nije toliko retka, a najčešći akteri jesu početnici. Takođe, svima se može desiti pad koncentracije, tako da je u ovom slučaju jedino bitno uklanjanje štete i eliminisanje mogućnosti za još većim kvarovima.

Otuda smo rešili da se pozabavimo temom koja otkriva sve važne činjenica za istakanje goriva iz rezervoara ili izvlačenje pogrešno sipanog goriva kako bi neki rekli. U nastavku teksta saznajte nešto više o istakanju goriva, zbog čega nastaje, da li je pumpa za istakanje goriva jedino rešenje, i pokušaćemo da pružimo odgovore na sledeće teme:

  • Izvlačenje benzina iz rezervoara
  • Izvlačenje (evro) dizela iz rezervoara
  • Izvlačenje nafte
  • Istakanje nafte

POGREŠNO GORIVO U AUTU – IZVLAČENJE BENZINA I DIZELA – KOJE SU MOGUĆE POSLEDICE?

Veliki broj automobila kreće se zahvaljujući određenom gorivu, bio to benzin ili dizel. Ukoliko se neko od njih nađe u pogrešnom rezervoaru, može doći do manje ili veće štete. Sve naravno zavisi od toga da li ste na vreme shvatili grešku ili ste ipak ušli u kola i započeli vožnju. Zbog toga, izvlačenje dizela ili benzina iz rezervoara treba shvatiti maksimalno ozbiljno kako ne bi došlo do većeg kvara.

Pogrešno gorivo u rezervoaru može značiti štetu od nekoliko stotina evra ili izazvati kvarove koji će skoro pa trajno uništiti automobil. Ukoliko ste popunili samo 5% rezervoara pogrešnim gorivom, dosipanjem 95% drugog, problem će potencijalno biti rešen, što ćete sigurno čuti od nekoga, ali je pitanje da li je vredno rizika.

Istakanje goriva iz rezervoara je jedino ispravno rešenje. Nikako nemojte paliti automobil, jer čak i samo davanje kontakta može uzrokovati da pumpa za gorivo ubrizga tečnost u motor i ošteti ga.

Tada će biti potrebno sušenje i ispiranje, ali ako se motor potpuno pokrene može doći do mnogo goreg scenarija. Danas su motori veoma napredni, pa je takav i sistem za ubrizgavanje goriva. Primera radi, kada se u pumpi za dizel gorivo nađe benzin, efekti podmazivanja pupme zaduženi za nesmetan i brz protok goriva gube svoju funkcionalnost.

Stvara se trenje, a usled toga i potresi koji posledično proizvode mikroskopske čestice opasne po motor. Ukoliko dođe do ovih i sličnih problema, očekujte potencijalnu popravku vrednu i više hilada evra.

prikaz automobila u procesu šlepanja

POGREŠNO GORIVO U REZERVOARU – NAČINI ZA ISTAKANJE BENZINA ILI DIZELA IZ REZERVOARA

Nakon što uočite da ste se uhvatili za pogrešnu ručku i započeli sipanje drugog goriva, momentalno zaustavite točenje. Iako postoji šansa da se možete izvući sa 5% pogrešnog goriva, na vama je preuzimanje rizika i pokretanje automobila radi vožnje. Naša preporuka je da se to nikako ne radi!

Radnici na pumpi će vam najbolje pomoći, jer se često susreću sa ovim problemom. Sigurno će vam se naći u nevolji i pomoći u prvim koracima sanacije. Mi vam možemo reći da nikako ne dajete kontakt automobilu kada se nađe pogrešno gorivo u autu, već samo ubacite ključ, kako bi mogli otključati volan i pomeriti automobil na parking.

Ukoliko na benzinskoj stanici postoji pumpa za istakanje goriva iz rezervoara ili neko od vaših prijatelja poseduje ovu mašinu, pozovite ga, budite strpljivi, jer se posao istakanja goriva može obaviti za 30-40 minuta.

Ako se ipak desi ono najgore, te posle sipanja pogrešnog goriva sednete u automobil i odvezete se, velike su šanse da će vozilo stati na sred puta posle nekoliko kilometara i to sa oštećenjima.

Usled kvara automobila i njegovog iznenadnog zaustavljanja na putu, neće biti drugog rešenja nego poziv šlep službe u pomoć. Za vas smo tu u nemilim situacijama koje se tiču kvara vozila i nemogućnosti njegovog kretanja. Bićemo najbolja pomoć na putu i poslati stručno osoblje sa najboljom opremom. Na usluzi smo vam za brzu pomoć istakanja pogrešno sipanog goriva!

prikaz šlepanja crnog automobila

PUMPA ZA ISTAKANJE GORIVA – NEOPHODNA MAŠINA ZA IZVLAČENJE GORIVA

Pumpa za istakanje goriva je mašina koja vam može pomoći da na veoma jednostavan način izvučete gorivo iz rezervoara i tako sačuvate automobil od većih kvarova. 

Smatra se da pumpe za istakanje goriva vode poreklo od Arhimedovog zavrtnja, korišćenog u Asirji, sa pretpostavkom da su prve naprave ovog tipa nastale još u Mesopotamiji i Starom Egiptu za potrebe navodnjavanja.

Pumpe za istakanje goriva mogu biti mehaničke i električne, što prevashodno zavisi od njihove osnovne namene. One koje su manjih dimenzija se koriste u privatnoj režiji, dok se veće i električne nalaze u svakoj dobro opremljenoj automehaničarskoj radionici.

Mehaničke pumpe za istakanje goriva su veoma jednostavne i praktične za upotrebu, ali su zato električne znatno snažnije. Najkvalitetniji uređaji na električni pogon ovog tipa su oni koji ne proizvode veliku buku, a izvlačenje goriva iz rezervoara obavljaju efikasno i brzo. 

Pored toga, otproni su na štetne čestice koje se nalaze u gorivu koje su dovoljno krupne da mogu predstavljati opasnost. U slučaju nedostatka električne energije, mogu se pokrenuti i ručno, ako pripadaju kategoriji kvalitetnijih uređaja.

Pumpe za istakanje goriva imaju kapacitet najčešće do 1000l i to je količina koju mogu izvući iz rezervoara. Ovo je naravno znatno više nego što je potrebno za istakanje goriva iz rezervoara prosečnih automobila.

PANIKA NEĆE REŠITI PROBLEM POGREŠNOG GORIVA U AUTU – KAKO IZVUĆI POGREŠNO SIPANO GORIVO IZ AUTA?

Iako je generalno najbolja preporuka ugasiti automobil odmah nakon što prepoznate da ste napravili grešku, nemojte paničiti, iako se nađe pogrešno gorivo u rezervoaru. Vožnja na kratkom rastojanju sa pogrešnim gorivom ne mora nužno da znači i katastrofalan kvar. 

Bilo je mnogih slučajeva kada se usled pogrešnog točenja goriva automobil ugasi posle nekoliko kilometara, ali ne pretrpi nikakva dugotrajna oštećenja. Preciznije, mnogo je teže izbeći dugotrajne kvarove kada se u dizel automobil sipa benzin, nego obrnuto. Troškovi popravke su tada enormni, te se postavlja pitanje da li su uopšte isplativi.

Ispuštanje i ispiranje linija za gorivo gde ono protiče na svom putu ka motoru jeste veoma zahtevan i skup proces, dok je istakanje goriva mnogo pristupačnija i realnija opcija. U svakom slučaju ne paničite, već postupajte razumno u skladu sa svim merama bezbednosti. Ukoliko niste dovoljno stručni, posao istakanja goriva prepustite stručnjacima ili pozovite SP Star Bike službu za šlepanje na auto putu ili bilo gde da se nalazite, radi sigurnog tansporta.

IZVLAČENJE GORIVA IZ REZERVOARA AUTOMOBILA

Dve su moguće situacije kada se može naći pogrešno gorivo u rezervoaru automobila. Prvo, možete greškom sipati dizel gorivo u benzinsko vozilo, a druga situacija je kada se nađe benzin u rezervoaru dizel vozila.

Svakako, pogrešno gorivo u rezervoaru bezinskog auta je manje štetno, dizel će začepiti svećiće i samim tim celokupan sistem za gorivo.

Daleko veću štetu može izazvati benzin, ukoliko dospe u motor dizel vozila. Naime, benzin ne može da vrši podmazivanje pumpe za ubrizgavanje goriva i ubrzo se javljaju dim i isparenja.

ISTAKANJE GORIVA IZ REZERVOARA BENZINCA

Kako obaviti istakanje dizela iz rezervoara benzinca? Nije uvek neophodno ispumpati gorivo iz rezervoara. Smatrajte da ste imali sreće ako primetite propust pre nego što napunite više od 5% kapaciteta rezervoara dizelom. Uvek je preporuka ispumpavanje goriva iz auta, ali u ovom sučaju je u redu da ostatak rezervoara dopunite benzinom i vozite svoj automobil. 

Međutim, ukoliko je rezervoar napunjen dizelom više od 5%, neophodno je vađenje goriva iz rezervoara. Najvažnije je da ne pokrećete motor i da pozovete šlep službu. U najbližem servisu će uz pomoć pumpe za izvalačenje goriva iz rezervoara rešiti situaciju i time preduprediti sve potencijalne posledice. 

Temeljno izvlačenje goriva iz rezervoara i ispiranje cevi za dovod goriva  je neophodno u slučaju da ste pokrenuli motor i da je dizel došao do motora automobila. 

Procedura u slučaju da ste kasnije uvideli propust i neko vreme vozili auto sa pogrešnim gorivom jeste da brzo reagujete, ugasite motor i pozovite šlep službu da vas odvede do servisa, gde će pored izvlačenja goriva iz auta promeniti i filter za gorivo. Nakon ove procedure ne bi trebalo da imate posledice na vozilu.

ISTAKANJE BENZINA IZ REZERVOARA DIZEL VOZILA

U slučaju da imate pogrešno gorivo u rezervoaru dizel vozila, situacija je komplikovanija. Benzin ne podmazuje unutrašnje delove motora i jako je važno da ne pokrećete motor ukoliko se nađete u ovakvoj situaciji. Jedina opcija je šlep služba i profesinalni servis, posebno u slučaju da je benzin došao do svih delova motora. Prvi deo procedure je izvlačenje goriva iz rezervoara vašeg auta. Sledeći korak je ispiranje rezervoara i same cevi koja dovodi gorivo do motora. Na samom kraju u rezervoar se dodaje dizel gorivo, a preporuka je dodati i neki od aditiva. Kroz ovu proceduru trebalo bi da se vaš dizel vrati u pređašnje stanje.

Nadamo se da vam je ovaj tekst dao korisne informacije o tome šta raditi kada dođe do točenja pogrešnog goriva. Istakanje goriva iz rezervoara je jednostavan proces, koji vam neće oduzeti puno vremena i novca. Svakako je bolja opcija nego rizikovati i voziti sa izmešanim gorivom. Pumpa za istakanje goriva će vam pomoći da ispraznite rezervoar i osigurate se. Srećno!

POZOVITE ODMAH