Istakanje goriva iz rezervoara – šta je sve potrebno znati?

prikaz sipanja goriva u automobil

Sigurno se mnogi od vas pitaju zbog čega se uopšte bavimo ovom temom. 

Zar nije logičnije govoriti o sipanju goriva, njegovom kvalitetu, vrsti i tome slično. Međutim, naš problem upravo ovde počinje, jer će vam istakanje goriva iz rezervoara biti potrebno upravo kada u rezervoar unesete pogrešnu vrstu goriva.

Iako iskusnjijim vozačima sipanje pogrešnog goriva zvuči skoro pa nemoguće, ova greška zapravo nije toliko retka, a najčešći akteri jesu početnici. Takođe, svima se može desiti pad koncentracije, tako da je u ovom slučaju jedino bitno uklanjanje štete i eliminisanje mogućnosti za još većim kvarovima.

Otuda smo rešili da se pozabavimo temom koja otkriva sve važne činjenica za istakanje goriva iz rezervoara. U nastavku teksta saznajte nešto više o istakanju goriva, zbog čega nastaje i da lij e pumpa za istakanje goriva jedino rešenje.

Pogrešno gorivo u autu – koje su moguće posledice?

Veliki broj automobila kreće se zahvaljujući određenom gorivu, bio to benzin ili dizel. Ukoliko se neko od njih nađe u pogrešnom rezervoaru, može doći do manje ili veće štete. Sve naravno zavisi od toga da li ste na vreme shvatili grešku ili ste ipak ušli u kola i započeli vožnju.

Pogrešno gorivo u rezervoaru može značiti štetu od nekoliko stotina evra ili izazvati kvarove koji će skoro pa trajno uništiti automobil. Ukoliko ste popunili samo 5% rezervoara pogrešnim gorivom, dosipanjem 95% drugog, problem će potencijalno biti rešen, što ćete sigurno čuti od nekoga, ali je pitanje da li je vredno rizika.

Istakanje goriva iz rezervoara je jedino ispravno rešenje. Nikako nemojte paliti automobil, jer čak i samo davanje kontakta može uzrokovati da pumpa za gorivo ubrizga tečnost u motor i ošteti ga.

Tada će biti potrebno sušenje i ispiranje, ali ako se motor potpuno pokrene može doći do mnogo goreg scenarija. Danas su motori veoma napredni, pa je takav i sistem za ubrizgavanje goriva. Primera radi, kada se u pumpi za dizel gorivo nađe benzin, efekti podmazivanja pupme zaduženi za nesmetan i brz protok goriva gube svoju funkcionalnost.

Stvara se trenje, a usled toga i potresi koji posledično proizvode mikroskopske čestice opasne po motor. Ukoliko dođe do ovih i sličnih problema, očekujte potencijalnu popravku vrednu i više hilada evra.

prikaz automobila u procesu šlepanja

Šta je najbolje uraditi nakon što primetite grešku?

Nakon što uočite da ste se uhvatili za pogrešnu ručku i započeli sipanje drugog goriva, momentalno zaustavite točenje. Iako postoji šansa da se možete izvući sa 5% pogrešnog goriva, na vama je preuzimanje rizika i pokretanje automobila radi vožnje. Naša preporuka je da se to nikako ne radi!

Radnici na pumpi će vam najbolje pomoći, jer se često susreću sa ovim problemom. Sigurno će vam se naći u nevolji i pomoći u prvim koracima sanacije. Mi vam možemo reći da nikako ne dajete kontakt automobilu kada se nađe pogrešno gorivo u autu, već samo ubacite ključ, kako bi mogli otključati volan i pomeriti automobil na parking.

Ukoliko na benzinskoj stanici postoji pumpa za istakanje goriva iz rezervoara ili neko od vaših prijatelja poseduje ovu mašinu, pozovite ga, budite strpljivi, jer se posao istakanja goriva može obaviti za 30-40 minuta.

Ako se ipak desi ono najgore, te posle sipanja pogrešnog goriva sednete u automobil i odvezete se, velike su šanse da će vozilo stati na sred puta posle nekoliko kilometara i to sa oštećenjima.

Usled kvara automobila i njegovog iznenadnog zaustavljanja na putu, neće biti drugog rešenja nego poziv šlep službe u pomoć. Za vas smo tu u nemilim situacijama koje se tiču kvara vozila i nemogućnosti njegovog kretanja. Bićemo najbolja pomoć na putu i poslati stručno osoblje sa najboljom opremom.  

prikaz šlepanja crnog automobila

Pumpa za istakanje goriva – neophodna mašina za izvlačenje goriva

Pumpa za istakanje goriva je mašina koja vam može pomoći da na veoma jednostavan način izvučete gorivo iz rezervoara i tako sačuvate auotomobil od većih kvarova. 

Smatra se da pumpe za istakanje goriva vode poreklo od Arhimedovog zavrtnja, korišćenog u Asirji, sa pretpostavkom da su prve naprave ovog tipa nastale još u Mesopotamiji i Starom Egiptu za potrebe navodnjavanja.

Pumpe za istakanje goriva mogu biti mehaničke i električne, što prevashodno zavisi od njihove osnovne namene. One koje su manjih dimenzija se koriste u privatnoj režiji, dok se veće i električne nalaze u svakoj dobro opremljenoj automehaničarskoj radionici.

Mehaničke pumpe za istakanje goriva su veoma jednostavne i praktične za upotrebu, ali su zato električne znatno snažnije. Najkvalitetniji uređaji na električni pogon ovog tipa su oni koji ne proizvode veliku buku, a posao obavljaju efikasno i brzo. 

Pored toga, otproni su na štetne čestice koje se nalaze u gorivu koje su dovoljno krupne da mogu predstavljati opasnost. U slučaju nedostatka električne energije, mogu se pokrenuti i ručno, ako pripadaju kategoriji kvalitetnijih uređaja.

Pumpe za istakanje goriva imaju kapacitet najčešće do 1000l i to je količina koju mogu izvući iz rezervoara. Ovo je naravno znatno više nego što je potrebno za istakanje goriva iz rezervoara prosečnih automobila.

Panika neće rešiti problem pogrešnog goriva u autu

Iako je generalno najbolja preporuka ugasiti automobil odmah nakon što prepozante da ste napravili grešku, nemojte paničiti, iako se nađe pogrešno gorivo u rezervoaru. Vožnja na kratkom rastojanju sa pogrešnim gorivom ne mora nužno da znači i katastrofalan kvar. 

Bilo je mnogih slučajeva kada se usled pogrešnog točenja goriva automobil ugasi posle nekoliko kilometara, ali ne pretrpi nikakva dugotrajna oštećenja. Preciznije, mnogo je teže izbeći dugotrajne kvarove kada se u dizel automobil sipa benzin, nego obrnuto. Troškovi popravke su tada enormni, te se postavlja pitanje da li su uopšte isplativi.

Ispuštanje i ispiranje linija za gorivo gde ono protiče na svom putu ka motoru jeste veoma zahtevan i skup proces, dok je istakanje goriva mnogo pristupačnija i realnija opcija. U svakom slučaju ne paničite, već postupajte razumno u skladu sa svim merama bezbednosti. Ukoliko niste dovoljno stručni, posao istakanja goriva prepustite stručnjacima ili pozovite SP Star Bike službu za šlepanje na auto putu ili bilo gde da se nalazite, radi sigurnog tansporta.

Nadamo se da vam je ovaj tekst dao korisne informacije o tome šta raditi kada dođe do točenja pogrešnog goriva. Istakanje goriva iz rezervoara je jednostavan proces, koji vam neće oduzeti puno vremena i novca. Svakako je bolja opcija nego rizikovati i voziti sa izmešanim gorivom. Pumpa za istakanje goriva će vam pomoći da ispraznite rezervoar i osigurate se. Srećno!

POZOVITE ODMAH