Probušena guma na autu – kako najbolje rešiti problem

Prikaz probušene prednje automobilske gume

Ukoliko ste vozač, samim tim i aktivan učesnik u saobraćaju, sigurno vam se desilo da ste na nakin način oštetili gumu na svom vozilu na neki način. Bilo da je u pitanju ekser, komad metala ili neki drugi oštar predmet koji se može naći na putevima, sigurni smo da ste svesni činjenica da je u ovom slučaju guma na vašem vozilu pretrpela traumu u određenoj meri, te da se posledice iste moraju pod hitno sanirati.

Probušena guma na autu je veoma iritantna pojava koja, pored toga što će vas  koštati, živaca, vremena i novca, može biti i prilično opasnati, te drastično ugroziti vašu bezbednost, kao i bezbednost drugih učesnika u saobraćaju.

Ukoliko se u gumi nalazi neki oštar predmet koji je zaglavljen u gumi, nemojte ga vaditi već ga ostavite u gumi. Uklanjenjem predmeta zaglavljenog u gumi, možete povećati rupu i dodatno povećati štetu.

U slučaju da rupa na gumi iznosi viđe od 4 milimetra u prečniku, komplet za krpljenje guma vam neće biti od koristi, te je najbolje da kontaktirate stručnu pomoć.

Budući da je ovaj problem neizbežan, u ovom tekstu potrudili da vam pružimo nekoliko saveta koji će vam na lak način predstaviti kako najbolje rešiti problem kada je u pitanju probušena guma na autu.

#1 Pronađite mesto gde je guma probušena

Pre nego što krenemo sa saniranjem kvara na našoj gumi, potrebno je da prvo utvrdimo gde je tačno došlo do njenog oštećenja. 

Kako bismo precizno utvrdili na kom delu gume je došlo do oštećenja, potrebno da je napumpamo kako bismo podigli nivo pritiska u njoj na adekvatan nivo. Nivo pritiska u gumama se označava oznakom “psi” a adekvatan iznos pritiska možete naći u priručniku za korišćenje vašeg automobila.

Prikaz prednjeg levog automobilskog točka

Vizuelna i audio inspekcija gume

Sledeći korak je vizuelna inspekcija gume. Detaljno pregledajte vašu gumu kako biste uspešno našli bilo kakva oštećenja u vidu rupa, posekotina ili zaglavljenih predmeta koji vire iz nje. 

Ukoliko ne budete mogli da vizuelno identifikujete ošetećenje, možda ćete uspeti da ga priemtite čulom sluha. Načuljite uši kako biste uspeli da primetite bilo kakve zvukove koji mogu ukazati na curenje vazduha iz gume, a izvor zvuka će vas odvesti i do oštečenja koje ga je proizvodi.

Primenite blagi pritisak na gumu kako biste otkrili oštećenje 

Primenjujući blagi pritisak, pređite šakom preko površine gume kako biste na istoj otkrili de moguće deformitete ili oštećenja, ukoliko ne budete mogli da ga otkrijete audio-vizuelnom inspekcijom.

Sapun i voda – nesvakidašnji način da otkrijete oštećenja na gumi 

Ukoliko imate sapun i vodu pri ruci, možete iskoristiti njihovu mešavinu kao biste na jednostavan ali nesvakidašni način otkrili probušene delove vaše gume.

Dovoljno je da isprskate gumu mešavinom vode i sapuna i da posmatrate. Ukoliko na nekom delu gume primetite da se pojavljuju sitni mehurići od sapunice, to znači da na tom mestu, vazduh izbija iz gume, te da je na tom mestu ona i ošetećena.

#2 Skinite probušenu gumu sa točka na bezbedan način 

Nakon što ste uspešno otkrili oštećenje na vašoj gumi, vreme je i da je razmontirate, tačnije, skinete sa točka, kako biste mogli da započnete proces krpljenja. 

Izdignite vaše vozilo pomoću mini dizalice

Važno je imati na umu da, pre nego što podignete automobil na dizalica za menjanje gume, otpustite navoje koji drže točak fiksniranim i na mestu. Tek nakon što ste to uradili, izvadite dizalicu za menjanje guma kako biste izdigli vaše vozilo. 

Nakon što ste bezbedno otpustili navoje , možete podići vaše vozilo kako biste skinuli točak sa svog vozila. Ovaj proces bi trebalo da obavite na što ravnijem i tvrdom terenu kao što je beton. 

Skidanje zaštitnih navoja na točku

Nakon što ste olabavali zavrtnje, pa tek onda podigli vaše vozilo pomoću ručne dizalice. Vreme je da u potpunosti odvrnete sigurnosne navoje. U ovom trenutku, navoji bi trebalo da su u tolikoj meri olabavljeni da možete da ih odvrnete slobodnom rukom. 

Kada skinete sigurnosne navoje , trebalo bi da bez problema skinete točak sa vozila

#3 Ponovo namontirajte točak sa zakrpljenom gumom 

Veoma je važno da u svakom trenutku u gepeku svog vozila imate rezervni točak sa montiranom gumom na njemu, kako bi ste u svakom trenutku bili spremni na ovakve situacije.

Prikaz zimske automobilske gume sa dubokim brazdama

Montiranje rezervne gume, odnosno točka ide obrnutim redom. Kada je automobil na zemlji i na svim gumama, zategnite sigurnosne navoje ključem koji se može naći u svakom kompletu za zamenu gume. Zatezanje sigurnosnih navoja se obavlja unarksno kako bismo se postarali da vršimo jednaku količinu pritiska na svaki navoj.

Kada je točak uspešno montiran, proverite pritisak u rezervnoj gumi, i ukoliko je to neophodno, regulišite ga u skladu sa preporučenim nivoom pritiska za vaše vozilo. 

Ukoliko sami ne možete sanirati problem – obratite se profesionalcima 

Menjanje točka, odnosno instaliranje rezervne gume pri oštećenju stare, mnogim ljudima može izgledati veoma zahtevno i komplikovano. Budući da, u saobraćaju, sigurnost uvek mora biti na prvom mestu, važno je da ukoliko vam se ovaj zadatak učini teškim, neizvodljivim ili ukoliko prosto niste sigurni da možete na bezbedan način rešiti problem kada je u pitanju probušena guma, savetujemo vas da se obratite profesionalcima. 

U tom slučaju, savetujemo vas da obratite proverenoj agenciji za šlep vozila. Imajte na umu da, kada su u pitanju šlep službe, uvek kontaktirate sigurne i proverene agencije kako biste se osigurali da ćete dobiti kvalitetnu i profesionalnu pomoć na putu u kojem god problemu da se nađete. 

Nadamo se da, nakon čitanja ovog teksta, imate jasniju ideju kako bi trebalo postupiti ukoliko vam se izenanada javi probušena guma na autu. Želimo vam srećne praznike i da ostanete bezbedni u saobraćaju.

POZOVITE ODMAH