Sta raditi u situaciji kada su ključevi ostali unutar vozila?

Crni volan u vozilu

Situacija u kojoj ključevi ostaju unutar vozila sa automatskim zaključavanjem, te su za ponovno pokretanje i ulazak u vozilo potrebne bravarske usluge i popravka brava na automobilima različitog tipa, spada u brojne neprijatne okolnosti koje mogu zadesiti vozače. 

Zašto se ovo dešava i kako rešiti problem kada ključevi ostanu unutar vozila?

Zaključavanje vozila može biti mehaničko ili električno. Pojedina vozila koja imaju električni mehanizam zaključavanja između ostalog poseduju i opciju automatskog zaključavanja vrata. U svetu automobila se funkcija automatskog zaključavanja smatra vrlo korisnom iz više razloga, ali situacije poput ove o kojoj ćemo pisati se neretko dešava u trenucima kada koncentracija popusti. 

Stoga ćemo se u nastavku teksta pozabaviti načinima na koje možete reagovati u pomenutom slučaju, te ćemo vam navesti neke od najefikasnijih postupaka koje vode ka izlazu iz problema

#1 Uverite se da definitivno ne možete da uđete u automobil

Koji god problem da vas zadesi sa vozilom na putu, pa čak i u garaži, stres je neizbežan. S obzirom na to da su automobil i druga vozila izuzetno korisna i sastavni deo života savremenog čoveka, kada se nađete u situaciji da ne možete da koristite vozilo makar jedan dan, na velikom ste gubitku. Ova situacija je posebno stresna ljudima koji automobil koriste u poslovne svrhe.

Veliki broj automobila na tržištu poseduje opciju automatskog zaključavanja, te ukoliko izađete iz vozila, a ključevi su vam ustali unutar njega, popravke brave na vratima automobila su skoro pa neminovne. 

U okolnostima poput ove, vozače posebno iznervira činjenica da automobil nije pokvaren, nalazi se u apsoluto savršenom voznom stanju, ali ga ne mogu voziti jer je ključ “zarobljen”. 

Ukoliko ste zamenili auto, odnosno pozdravili se sa starim i kupili automobil koji ima opciju automatskog zaključavanja brave, veća je verovatnoća da će vas zadesiti ova neprijatnost. Razlog je jednostavan –  nemate naviku da nikako ne smete izlaziti iz automobila bez ključeva. 

Čovek drži ključeve u ruci

Prva stvar koju ćemo pomenuti jeste da u ovoj situaciji treba da ostanete mirni i pribrani. Nakon što ste shvatili da ne možete da uđete u svoje vozilo, ipak proverite da li su sva vrata zaključana (uključujući i gepek), a bacite pogled i na prozore vašeg prevoznog sredstva. 

Ako vam je i mobilni telefon ostao unutar automobila, potražite pomoć od nekoga u blizini kako biste u što kraćem roku rešili problem i pokušajte da kreirate sigurnu sredinu za automobil i vas, te bezbednije sačekali pomoć.

Predupredite situacije ovog tipa 

Pre nego što prionemo objašnjavanju koje su vam opcije u ovoj neprijatnoj okolnosti, pomenućemo da ovakve situacije možete preduprediti. Osnovni način da to uradite jeste da uvek u svom novčaniku imate rezervne ključeve od automobila

Upravo na taj način gde god da se nalazite, u garaži, na parkingu, na auto-putu ili u prometnoj ulici, nećete morati da brinete. Iako se ne dešavaju često, situacije kao što je ova, umeju da budu vrlo iritantne, a troškovi kao što je popravka brava na automobilima različitih modela, neće vas ostaviti ravnodušnim. 

#2 Pozvati pomoć na putu – popravka brava na automobilima na najefikasniji način

Kao što smo pomenuli, posebno nezgodna situacija u kojoj možete da se nađete jeste da na pumpi, auto-putu ili na prometnoj ulici zaboravite da izvadite ključeve iz automobila, te zatvorite vrata i uvidite da ne možete da se vratite unutar vozila. SItuacija je još komplikovanija ukoliko vas sve ovo zadesi tokom noći.

Zato treba reagovati odmah, kako bi pouzdana pomoć na putu što pre došla. Tu pre svega mislimo na šlep službu koja između ostalog, pruža i bravarske usluge. Prednosti ovog vida pomoći su višestruke, naravno, ukoliko imate kontakt pouzdane šlep službe

Osim standardnih usluga usled problema sa akumulatorom, probušenom gumom, saobraćajnom nesrećom i slično, bravarske usluge, popravka brava na automobilima, odnosno otključavanje vašeg vozila je još jedna vrlo korisna usluga koje pružaju pojedine agencije po povoljnoj ceni.

Takođe, treba da imate na umu da su sve usluge agencije ovog tipa dostupne 24 časa, 7 dana u nedelji gde god da se nalazite. Stoga možemo reći da je rešavanje ovog problema najidealnije upravo pozivom specijalizovane agencije za šlepanje različitih vrsta vozila, a u vašem imeniku već danas treba da se nađe kontakt telefon kako bi vam uvek bio pri ruci.

#3 Autobravar – prednosti i mane ovog tipa usluge

Autobravar je osoba koja obavlja prepravke na bravama i ključevima za vozila različite vrste. Tu se misli na usluge kao što je popravka brava na automobilima i otvaranje automobila sa automatskim zaključavanjem o kojem pišemo u ovom tekstu, izrada i popravka raznovrsanih tipova ključeva, kao i daljinaca na ključevima. 

Kada pročitate ovako širok spektar usluga, naizgled deluje kao da je pozivanje autobravara idealna opcija, ali tu je nekoliko stvari na koje treba da obratite pažnju. Iako autobravar može da reši vaš problem, on se sasvim sigurno ne može pojaviti u kritičnim situacijama kada vam treba što brže reagovanje na licu mesta. 

Dakle, skoro sve okolnosti u kojima možete da se nađete, izuzev one situacije kada ste u garaži, dvorištu ili parkirani pored kuće, pomenuta agencija za šlepovanje je idealna opcija za rešavanje problema. 

Ipak, autobravar vam može pomoći prilikom kupovine automobila, te kod njega možete izraditi kopiju ključa koji će stajati u vašem novčaniku i osigurati da vas situacija poput ove ne zadesi.

 Unutrašnjost vozila  

#4 Samostalno otvaranje i popravke brave na vratima automobila – čemu sve pribegavaju vozači

Kada na internetu pokušate da potražite odgovor na pitanje “Šta raditi u situaciji kada su ključevi ostali unutar vozila” izaći će vam mnogobrojni video snimci u kojima stručni i manje stručnji ljudi pomoću razvnovrsnih pomagala otvaraju stare ili nove modele automobila koji su se automatski zaključali. 

Naša preporuka je da se ne upuštate u ovakve poduhvate, a navešćemo dva postupka koji se javljaju kao predlozi i objasniti opasnosti koji oni kriju. 

  • Korišćenje pertli ili kanapa – Kanap se hvata za oba kraja, potom se uvlači od gornje ivice vrata, a sa strane koja viri spolja se vezuje omča. Laganim povlačenjem levo-desno kanap se povlači u smeru ka dole, tako da čvor ide ka dugmetu za zaključavanje . Čvor se zatim zateže i dugme podiže nagore, odnosno automobil se otključava.

Ovaj vid otključavanja može se smatrati i najbezbednjim, jer su najmanje mogućnosti da dođe do većih oštećenja automobila, a veći problem je što se može sprovesti samo na starijim modelima automobila koji se zaključavaju na ovaj način i potrebna vam je popriliča veština u rukama. 

  • Otvaranje automobila pomoću žice – za ovaj postupak potrebna je žica poput one od koje je sačinjen ofinger i instrument kao što je kašika za obuvanje cipela. Prvo se kašikom ili sličnim predmetom vrata blago otvore po principu poluge, taman toliko da prođe žica. Zatim se žicom dopre do dugmeta za zaključavanje, odnosno otključavanje. 

Ovaj postupak ima nekoliko varijacija koje ćete pronaći online, a princip je sličan onome koji koriste kradljivci automobila. Za razliku od prvog postupka, ovde je veća verovatnoća da ćete napraviti štetu na automobilu, te plaćati znatno veće sume novca za popravku. 

Navode se i neki drugi postupci koji zahtevaju veliki nivo rizika, ali i određen broj rekvizita koje sasvim sigurno nećete imati kada se nađete negde dalje od kuće.

Opasnost koja se krije iza samostalnog otvaranja zaključanog automobila 

Nakon procedure otvaranja automobila pomoću navedenih metoda, u velikom broju slučajeva desiće se da će biti neophodno popraviti neku drugu komponentu automobila koja će se oštetiti u procesu, a popravke brave na vratima automobila iziskuju veću sumu novca od pozivanja adekvatne šlep agencije koja će vam problem rešiti veoma brzo, po pristupačnim cenama. 

Izuzev toga, ovi delikatni i opasni postupci iziskuju brojne manuelne veštine, te ukoliko ih nemate, može doći i do ozbiljnijeg povređivanja

Ukoliko ipak mislite da je najbolje rešenje ovog problema i izbavljivanje iz neprijatne situacije samostalno otvaranje vrata automobila, predlažemo vam da budete veoma oprezni i obezbedite sigurnu sredinu za manevrisanje, a proverite da li je metoda za koju ste se odlučili pogodna za vaš model automobila. 

Može se desiti da vam na video snimku određeni zahvat deluje jednostavno, a kada to pokušate na svom četvorotočkašu, ne dolazi do otključavanja. Ovakva situacija može naići iz više razloga, a mehanizmi zaključavanje razlikuju se od vozila do vozila. Ako vam postupak ne uspe iz prvog puta, predlažemo da ipak razmislite o drugoj varijanti rešavanja problema. 

Nadamo se da vas je naš tekst uputio kako da u što kraćem roku izađete iz saituacije kada su ključevi ostali unutar vozila sa automatskim zaključavanjem, a da su vam naši saveti po tom pitanju bili zanimljivi i korisni. 

POZOVITE ODMAH